Přímluvy

Přímluvy

„Přímluvy jsou formálně zvlášť citlivým místem liturgie a obsahově spolu s eucharistickou modlitbou a Otčenášem nejdůležitější modlitbou shromážděné církve. Když se totiž členové místní církve slavnostně modlí za svět a křesťanstvo, a takto berou na sebe za svět a křesťanstvo odpovědnost, stávají se před Bohem královským kněžstvem a sjednocují se ve smýšlení se svým vzkříšeným Pánem, Ježíšem Kristem, naším přímluvcem u Otce,“ napsal ve své Malé katolické liturgice Zdeněk Bonaventura Bouše (s. 49).

Praxe je však spíše taková, že přímluvy patří k opomíjené Popelce – a to už od samotných počátků liturgické reformy, tedy od půlky 60. let minulého století. A tak se snažíme vytvářet přímluvy, které by lidé, jež se účastní mše svaté, mohli vzít opravdu za své a rádi na ně odpověděli svou modlitbou „Pane, smiluj se“ či „Prosíme tě, vyslyš nás“.

Přímluvy jako modlitba

Velkou inspirací nám byly přímluvy Jana Rückla: intence jsou formulovány jako výzva k modlitbě na zmiňovaný úmysl. Tím, jak píše autor, „shromáždění nedává Bohu návod, co má přesně dělat“ a také se tím snadněji vyhneme moralizování. Snažili jsme se rovněž vyvarovat archaickým výrazům nebo příliš ornamentální stylistice, které by člověk při osobní modlitbě jen stěží použil. I v úvodních výzvách a závěrečných modlitbách jsme se pokusili být co do formy i rozsahu střízliví, protože tyto části nemají být druhým kázáním či mravoučným dovětkem.

Přímluvy dodržují čtyři okruhy předepsané Českým misálem: za církev, za svět, za trpící a za místní společenství. Jsou inspirované liturgickými texty, tématem svátku či osobností světce/světice, kterého/kterou si připomínáme.

Proč je dáváme na web?

Chtěli bychom přispět ke snaze o rehabilitaci přímluv – aby se opět staly důležitým místem mše svaté a aby se shromáždění věřících, královské kněžstvo, upřímně a vědomě, nikoli formálně či ze zvyku, modlilo za církev a za celý svět. Samozřejmě nejsme jediní. Už jsme například zmínili Jana Rückla; jeho texty spolu s podrobným úvodem k přímluvám najdete na stránkách Benediktinského opatství. Pro inspiraci doporučujeme také stránky Pastorace.cz.

Budeme rádi, když se k „rehabilitaci přímluv“ připojíte i vy – vaše farnost či společenství. Rovněž oceníme vaše připomínky či nápady: pište nám na adresu primluvy@kapucini.cz.

Vánoční a velikonoční okruh

Zde si můžete stáhnout přímluvy pro dobu adventní, vánoční, postní a velikonoční. Přímluvy vycházejí z liturgických textů a/nebo jsou inspirované tématem svátku či osobností světce, kterého si připomínáme. 

Liturgické mezidobí

Zde si můžete stáhnout přímluvy pro liturgické mezidobí. Pro všední dny je to čtyřtýdenní cyklus. Nedělní přímluvy vycházejí z liturgických textů a budeme je postupně doplňovat.

Přímluvy - slavnosti, svátky a památky

Zde si můžete stáhnout přímluvy pro slavnosti, svátky a památky. Jsou inspirované liturgickými texty, tématem svátku či osobností světce/světice, kterého/kterou si připomínáme. Přimluvy budeme postupně doplňovat.

Přejít nahoru