Odpustky u kapucínských betlémů

Odpustky u kapucínských betlémů

Před 800 lety v italském Grecciu postavil sv. František z Assisi první živý betlém. Papež František při příležitosti tohoto osmistého výročí vyhlásil plnomocné odpustky (za tří obvyklých podmínek: svátost smíření, sv. přijímání a modlitba na úmysl Svatého otce) pro ty, kdo se v kostelích františkánské rodiny pomodlí před betlémem a to v čase od 8. prosince 2023 do 2. února 2024. Ti, kterým brání v návštěvě betléma nemoc, mohou odpustky získat obětováním svého utrpení Bohu.

Rádi se s Vámi v našich kapucínských kostelích u betlémů potkáme. Pokud to máte k nám dál, tak pozdravujte u bratří minoritů či františkánů nebo u sester, které žijí františkánskou spiritualitu. Celá františkánská rodina se s radostí o toto privilegium odpustků se všemi podělí…

Pokud byste chtěli okusit atmosféru prvního živého betléma, můžete se začíst do Františkova životopisu z pera Tomáše z Celana. Třicátá kapitola je nazvána “O jesličkách, které František slavil na Narození Páně“. Františkovo slavení Vánoc pak bylo počátkem stavění betlémů v kostelích.

Na fotografii i na plakátu ke stažení najdete betlém ze sušického kláštera.

Připojujeme ještě celé znění papežského dekretu, kterým byly plnomocné odpustky vyhlášeny.

Dekret (Prot. č. 03142/2023-413/23/I)
Apoštolská penitenciárie pro podpoření růstu zbožnosti věřících a ke spáse duší, po vyslechnutí proseb, které u příležitosti 800. výročí prvních jesliček uspořádaných roku 1223 svatým otcem Františkem z Assisi vznesli otcové generální ministři z Konference františkánské rodiny, dobrotivě uděluje z nebeských pokladů církve na základě pravomocí, které jí výslovně svěřila jeho Svatost v Kristu, našem Otci a Pánu, pan František, z Boží prozřetelnosti papež, za obvyklých podmínek (svatá zpověď, přijetí eucharistie a modlitba na úmysl Svatého otce) plnomocné odpustky, přivlastnitelné na způsob přímluvy také duším v očistci, všem věřícím, kteří s opravdovou kajícností a láskou v době od slavnosti Neposkvrněného početí blahoslavené Marie Panny dne 8. prosince 2023 až do dne slavnosti Uvedení Páně do chrámu dne 2. února 2024 skupinově nebo jako jednotlivci navštíví jakýkoli kostel františkánské rodiny kdekoli na světě a budou zbožně přítomni jubilejním obřadům, nebo alespoň před jesličkami tam postavenými setrvají přiměřenou dobu ve zbožném rozjímání, které zakončí modlitbou Páně, Vyznáním víry a vzýváním Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa i sv. Františka z Assisi.
Staří a nemocní lidé i všichni, kteří z vážných důvodů nemohou vycházet z domu, mohou rovněž získat plnomocné odpustky, pokud se zřeknou zalíbení v jakémkoliv hříchu a vzbudí úmysl, že jakmile to bude možné, splní tři obvyklé podmínky, a pokud se duchovně připojí k jubilejním oslavám a nabídnou milosrdnému Bohu své modlitby, bolesti a obtíže.
Aby snadněji mohl být získán přístup k božské milosti, udělované z moci klíčů a na základě pastorační starostlivosti církví, tato penitenciárie snažně prosí, aby otcové z františkánské rodiny ochotně a velkodušně byli k dispozici pro slavení svátosti smíření.
Tento dokument platí pouze pro tentokrát. Na překážku platnosti nejsou žádné myslitelné okolnosti.
Dáno v Římě, v budovách Apoštolské penitenciárie, dne 14. listopadu roku od vtělení Páně 2023.

Přejít nahoru